Moser på Djursland

Moser finder man især i midten af Djursland samt i en del af det nordlige Djursland. Moserne har været udnyttet af områdets beboere såvel i oldtiden som i nyere tid.

Moseområderne og deres anvendelse har haft stor betydning for mange menneskers liv. Det er nu historie, men en vigtig fortælling om ikke bare nyere tid men helt tilbage til forhistorisk tid. I 1879 fandt man under tørvegravning på lokaliteten Huldremose liget af en kvinde fra jernalderen. Hun kan i dag ses udstillet på Nationalmuseet i København. Med sig havde hun de mest velbevarede dragter fra den tid. Kopier af dem kan ses på Mosebrugscentret i Stenvad, hvor man både kan se og høre fortællingen om Huldremosekvinden samt besøge en mose med et originalt tipvognstog. 

Heder på Djursland

Hedestrækninger dækker især dele af det nordlige Djursland. Her er spændende steder at besøge for den arkæologiinteresserede og for den, der har interesse for en speciel og rig flora.

På en lokalitet, der hedder Tustrup tæt på Nordkystvejen på det nordlige Djursland, kan man se et fantastisk anlæg af stendysser fra stenalderen. Anlægget dækker et større område, som indbyder til en spadseretur på et bakket hedeterræn. I et lille skur herved kan man læse fortællingen om, hvad der er foregået her for tusindvis af år siden.

Kører man videre ad Nordkystvejen mod vest kommer man til et skilt mod Hevring Hede. Det er ganske vist et militært skydeterræn, men der er fri adgang, når det ikke bruges af militæret. Herinde finder man en utrolig rig vegetation med et stort udvalg af hede flora foruden de mange fugle, der færdes her i området. Absolut et besøg værd.

Støt Vores Sponsorer